Какво точно представляват камините с ризи от вода?

fireplace

Камините с водни ризи са по-удобни и по-лесни за ползване в съпоставка с другите отоплителни уреди на дървесина. Дефакто, те са по-лесни за поддържане от тези на газ, нефт или пък печките с ток. Печките с пелети работят с дървесни пелети, представляващи сгъстен материал от дърва, наподобяващ храна за зайци. Ако случайно притежавате вкъщи камина, то бихте могли да обмислите идеята за купуване на допълнителна водна риза за камината, с която да минете към по-пестеливия и екологично предпочитан вариант за топлене с материал от дървесина.

Характерната камина на пелети има специален сензор, които пресмята какво точно количество пелети е необходимо да бъде изгорено, според обема на стаята, която се топли. По-голяма част пелетни камини с водна риза разполагат с поне 2 възможности за настройване на топлината. Така също притежават индивидуална система за вентилация, пръскаща сформиралият се топъл въздух. Пелетните камини с водна риза са изключително пестеливи и не замърсяват с прахови отлагания и сажди помещението, в което са разположени. Всичко зависи от модела камина на пелети, на която сте се спрели, те могат да акумулират м/у 10.000 до 60.000 BTU/час (английска топлинна единица).

Пелетната камина с водна риза обгаря пелетите изключително ефективно и по време на процеса на изгаряне се появява съвсем малко количество пушек, това е причината да не ви се налага да привързвате камината към куминната система. Газовете, които изгарят преминават в мъничка тръбичка през стената на открито. Пелетните камини са снабдени със специална тръбичка Клас L, изработена от стоамана, която не ръждясва от вътрешна страна, а отвън е подсигурена с алуминий или цинк. Камините с пелети може да бъдат прикрепени към системата с комина, но с тръба, която е с по-малък размер от стандартния, направена от неръждаема стомана.

Камините с пелети на водна риза се зареждат много рядко в сравнение с останалите отоплителни уреди, отопляващи с дървесина. Пълненето с пелети е от порядъка от веднъж на ден до два пъти на седмица в зависимост от модела пелетна камина и вашите отоплителни нужди. За да презаредите с пелети камината, необходимо е единствено да ги изсипете в контейнера на печката, който принципно е с вместимост между 15 и 58 кг пелети. Самата камина притежава специално устройство, наречено свредел, по този начин се прехвърлят пелетите от бункера към камерата в печката.

Цените на пелетни камини с водна риза са в рамките между 700 до 3000лв. Инвестирането в камина с пелети ще ви служи дълги години. Камините за вграждане с водна риза спестяват пространство и предизвикват усещане за комфорт на жилището.

Разберете още:  камини на пелети цени