Точно кога имаме нужда от летни или зимни гуми

В отминали няколко години една от най-обсъжданите теми между шофьорите е тази наистина ли зимните гуми е необходимо да са задължителни или не. Съществуват значителен брой различни мнения разбира се. На практика, в България няма официално съществуващ, който да ни задължава да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми през студения период или пък летни в горещите месеци. Въпреки всичко това, е добре да сме на „ти“ с това в кои месеци с кой точно вид е наложително да оборудваме колата си, за да подсигурим своята, тази на пасажерите и всички останали участници в движението сигурност.

Главното правило за това дали имаме нужда от зимни или летни автомобилни гуми са градусите. Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми стават подходящия вариант. Това дава по-добро сцепление на леката кола с мокър, заснежен или заледен път. Нормално времето за шофиране на автомобил с летни гуми е от началото на месец Април до края на месец Септември, а този на зимните – от първите дни на месец октомври до последните дни на месец март.

Да се насочим по-правилно за избора на тип гуми в различните месеци на годината ще се доверим на познавачите от една голяма марка за произвеждане на автомобилни гуми – Continental. Позовавайки се на един от лидерите в този бизнес, се предлагат 3 типа подбор на гуми спрямо сезона:

При температура повече от 15 градуса и сух асфалт – за по-кратък път на спирачките и контролиране на автомобила се предлагат летни автомобилни гуми.

За над петнадесет градуса и мокра настилка – за по-съкратен спирачен път и добра защита за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни автомобилни гуми за протекция от „воден джоб“.

При температура под 7 градуса, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-съкратен спирачен път и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни автомобилни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочина.

Вие сами сте в състояние да разберете защо летните гуми са уместни за използване през летните месеци, пролетта и ранна есен, в сравнение със зимните по време на хладните периоди, предразполагащи към заледени, заснежени или заскрежени пътища. Понякога изборът на подходящи автомобилни гуми може да спаси много хора.

Нуждаеш се от гуми за джип? В онлайн магазина на gumimax.com ще ги намериш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *