Точно кога имаме нужда от летни или зимни гуми

В отминали няколко години една от най-обсъжданите теми между шофьорите е тази наистина ли зимните гуми е необходимо да са задължителни или не. Съществуват значителен брой различни мнения разбира се.

На практика, в България няма официално съществуващ, който да ни задължава да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми през студения период или пък летни в горещите месеци.

Въпреки всичко това, е добре да сме на „ти“ с това в кои месеци с кой точно вид е наложително да оборудваме колата си, за да подсигурим своята, тази на пасажерите и всички останали участници в движението сигурност.

Главното правило за това дали имаме нужда от зимни или летни автомобилни гуми са градусите

Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми стават подходящия вариант, казват от онлайн магазина GumiMax

Това дава по-добро сцепление на леката кола с мокър, заснежен или заледен път. Нормално времето за шофиране на автомобил с летни гуми е от началото на месец Април до края на месец Септември, а този на зимните – от първите дни на месец октомври до последните дни на месец март.

Да се насочим по-правилно за избора на тип гуми в различните месеци на годината ще се доверим на познавачите от една голяма марка за произвеждане на автомобилни гуми – Continental. Позовавайки се на един от лидерите в този бизнес, се предлагат 3 типа подбор на гуми спрямо сезона:

При температура повече от 15 градуса и сух асфалт – за по-кратък път на спирачките и контролиране на автомобила се предлагат летни автомобилни гуми.

За над петнадесет градуса и мокра настилка – за по-съкратен спирачен път и добра защита за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни автомобилни гуми за протекция от „воден джоб“.

При температура под 7 градуса, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-съкратен спирачен път и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни автомобилни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочина.

Вие сами сте в състояние да разберете защо летните гуми са уместни за използване през летните месеци, пролетта и ранна есен, в сравнение със зимните по време на хладните периоди, предразполагащи към заледени, заснежени или заскрежени пътища. Понякога изборът на подходящи автомобилни гуми може да спаси много хора.

В онлайн магазина на gumimax.com ще ги намериш